Ginny Warner

Mijn vrijwilligerswerk als buddy en mijn werk als grafisch vormgever komen na jaren helemaal samen in
Loosha | Afscheidsvormgeving: het combineren van deze twee elementen tot bijzondere ontmoetingen en prachtige documenten. Via onderstaande linkjes kun je meer lezen over mijn achtergrond (waaronder mijn ervaringen als buddy), mijn persoonlijke visie op stervensbegeleiding, een beknopte opsomming van mijn opleidingen en werkervaring en tot slot referenties hoe anderen mij zien of hebben ervaren en artikelen die in de loop der jaren zijn verschenen in de media.

Achtergrond


Begeleiding


Na de studie MBO Reclame- en Presentatietechnieken in Utrecht ben ik aan het werk gegaan bij een reprografisch bedrijf. Omdat ik in dit werk echter de zingeving miste, heb ik me in 1999 aangemeld als vrijwilliger bij de Rotterdamse Buddyzorg. In mijn elf jaar als buddy heb ik zeven prachtige mensen mogen begeleiden. Mensen waarvan ik onder de indruk raakte, door de krachtige manier waarop zij omgingen met hun verliezen. Mensen die mij inspireerden vanwege het feit dat zij ondanks hun pijn en verdriet wisten door te gaan met hun leven dankzij een goede dosis zelfspot en een berg humor. Ik ben hen zeer dankbaar voor hun openheid, de kans die ze mij gaven om hen echt te leren kennen, om van hen te leren en te groeien. Zij verrijkten mijn leven door een stukje van zichzelf te geven dat ik altijd in mijn hart zal blijven koesteren.

Ik haalde zo veel voldoening uit mijn vrijwilligerswerk als buddy, dat ik besloot om hier meer mee te gaan doen. In 2010 begon ik daarom aan de tweejarige opleiding stervensbegeleiding bij het Nederlands Instituut voor Trainingen Stervensbegeleiding in Utrecht. Daarnaast heb ik de training stervensbegeleiding bij Hospice de Liefde gevolgd.

Daarnaast ben ik werkzaam geweest als algemeen begeleidster bij Matrice Uitvaarbegeleiding. Deze functie bestond onder andere uit het verzorgen van de overledene. Daarbij werd de laatste verzorging vaak samen met de familie gegeven. Verder verzorgde en begeleidde ik de condoleance- en rouwbezoeken en regelde ik praktische zaken zoals het ophalen en samen met de familie insteken van de rouw- of bedankkaarten.

Door mijn opleidingen en ervaringen als vrijwilliger en begeleidster heb ik een breed zicht gekregen op zowel de ziekte- / stervensfase als de periode na het overlijden. In 2012 ging ik als zelfstandig zorgverlener aan de slag in de thuiszorg. In 2013 was ik overtuigd dat dit mijn ‘roeping’ was en belandde ik de in palliatieve terminale zorg. In 2014 kwam de mogelijkheid op mijn pad om me om te scholen naar Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (niveau 3), waardoor ik breder inzetbaar ben en ik een completer rugzakje heb om mijn werk uit te voeren.


Loosha


Naast mijn werk en vrijwilligerswerk als buddy, volgde ik het Grafisch Lyceum totdat ik mezelf grafisch vormgever kon noemen. In die tijd werkte ik onder andere bij Politie Rotterdam-Rijnmond, Fortis MeesPierson en Hallmark Cards. Eind jaren ’90 nam ik ook freelance-opdrachten aan tot ik in 2009 de stap waagde om voor mijzelf te beginnen. Loosha werd geboren.

Gevoelens en emoties zijn soms moeilijk te verwoorden. Loosha weet echter als geen ander deze persoonlijke gevoelens over te zetten op papier. In beeld en woord.

Visie

Van huis uit heb ik het christelijke geloof meegekregen, maar ik werd al snel vrijgelaten in het onderzoeken van mijn eigen visie op het leven, en dus ook op de dood. De dood was bij ons thuis geen taboe en ik herinner mij dan ook vele avonden waarop ik met mijn vader filosofische gesprekken voerde over thema’s als de dood, euthanasie, sterven, het hiernamaals, bijna-dood-ervaringen, geloof en levenswijzen. Omdat dit al van jongs af aan bespreekbaar was, heb ik een open houding en zelfs diepe bewondering gekregen voor mensen, het leven en de dood.

De vraag die me lange tijd heeft beziggehouden, is waarom we vaak zo’n moeite hebben met de dood. De dood is namelijk iets dat we liever ver weg stoppen, waar we simpelweg niet over na willen denken. En dat terwijl de dood de enige zekerheid is die we hebben, want alles dat geboren wordt, sterft vroeg of laat. Het leven en de dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In het Tibetaans boeddhisme vond ik antwoorden waar ik iets mee kon. Het Tibetaanse boek van Leven en Sterven van Sogyal Rinpoche leerde mij op een heel nieuwe manier tegen de dood, het sterven en het begeleiden van stervenden aan te kijken. Door de dood niet meer weg te duwen, maar te accepteren en te zien als een onderdeel van het hele proces waarin we leven, wordt sterven een gebeurtenis waar je je zelfs op kunt voorbereiden. Deze filosofie biedt mij zowel in mijn eigen leven als in mijn werk als stervensbegeleidster veel inspiratie en steun.

Opleiding & werkervaring

Opleiding


NIS, Nederlands Instituut voor trainingen Stervensbegeleiding
2-jarige opleiding stervensbegeleiding, Utrecht
2010 – 2012

Grafisch Lyceum
Grafisch Vormgeven, Rotterdam
2004 – 2005

NIMETO
MBO Reclame- en Presentatietechnieken, Utrecht
1993 – 1997

Hospice de Liefde
6-daagse training vrijwillige stervensbegeleider, Rotterdam
2010

Stichting Dr. Elisabeth Kübler-Ross
3-daagse basiscursus, Rotterdam
2009

Centrum Marieke de Bruijn
studie 2-daagse Rouw- & verliesverwerking bij derden voor beroepskrachten, de Glind
2009

Competence Factory, SKVR Beeldfabriek, Kenniscentrum GOC, Appoint Opleidingen
cursussen en trainingen in Adobe ontwerpprogramma’s en digitale fotografie
2000 – 2009

Humanitas Academy, CVD, Marktplaats Vrijwillige Zorg
diverse cursussen, workshops en thema-avonden:
steun bij verlies, vrijwillig zorgen, inspirerende zorg in de laatste fase, depressiviteit, leven met een bedreigende ziekte, de laatste 48 uur, rouw en leven na het verlies, rouw en rouwrituelen in verschillende culturen, steun bij rouw, ongeneeslijk ziek zijn, levensverhalen schrijven en heel praktisch; rolstoelduwen.
1999 – heden

Werkervaring


Loosha | concept & vormgeving
Zelfstandig ondernemer / grafisch vormgever
2000 – heden, KvK sinds 2009

Matrice Uitvaartbegeleiding
Algemeen begeleidster / overledenenverzorgster
2011 – 2012

Goetzee Dela Uitvaartverzorging
Creatief dtp’er rouwdrukwerk
2011

Hallmark Cards Nederland
Wenskaartontwerper
2008 – 2009

Fortis MeesPierson
Grafisch Vormgever / Creatief dtp’er
2007 – 2008

Politie Rotterdam-Rijnmond
Grafisch Vormgever / Creatief dtp’er
2006 – 2007

Repro C5 / KuiperCompagnons, Plaza Grafica, Ahrend Repro
Allround Reprografisch Medewerker en Creatief dtp’er
1998 – 2006

Vroom & Dreesman en Olympus Sport
stagiair Etaleren en Visual Merchandising
1995 – 1996

Vrijwilligerswerk


Hospice de Liefde
Stervensbegeleider
2010 – heden

Humanitas Buddyzorg Rotterdam
Buddy
1999 – 2011

Ervaringen van anderen

Margot Siebenlist
Margot Siebenlist uitvaartbegeleider en eigenaar Margot Siebenlist Uitvaartbegeleiding
Ginny vroeg mij een uitvaart van een goede bekende van haar te begeleiden. In deze samenwerking heb ik haar grote persoonlijke betrokkenheid en inzet naast een grote daadkracht als heel positief ervaren. Een vrouw met een groot hart die zich voor 100% voor anderen wil inzetten. In samenspraak met de overledene had zij een prachtige kaart ontworpen.
Marjolijn Reepelt
Marjolijn Reepelt kennis van (buddy)client van Ginny
Ginny heb ik van dichtbij mee mogen maken bij de ziekte en het overlijden van een goede kennis. Ze is zeer betrokken en trouw in haar afspraken, heeft betreffende mevrouw regelmatig bezocht en was een grote steun voor haar. Mevrouw wilde graag de rouwkaart vóór haar sterven laten ontwerpen door Ginny. Na het overlijden heeft ze de prachtige, persoonlijke rouwkaart laten drukken. Bij de uitvaart en het afhandelen van een groot aantal zaken heeft ze zich enorm dienstbaar gemaakt. Ginny is een liefdevol en betrouwbaar persoon.
Elly Beks
Elly Beks Coördinatrice Buddyzorg, Humanitas Rotterdam
Ginny Warner is van 1999 tot 2010 buddy bij Buddyzorg Humanitas Rotterdam geweest. In 1999 was de ondersteuning van buddy’s nog alleen bestemd voor mensen met hiv en aids. Alvorens te gaan starten als vrijwillig ondersteuner kregen buddy’s een intensieve training over allerlei aspecten die met hiv te maken hadden zoals informatie over het ziektebeeld, het stigma rondom hiv, de rouw en verlieservaringen van mensen met hiv en aids, de medicatie en hulpverlening en de behoefte aan ondersteuning die hiv-positieve mensen hebben. Ginny’s betrokkenheid bij de problematiek rond hiv en aids was enorm groot. Hierna is Ginny als buddy gestart en heeft zij meerdere mensen intensief kunnen ondersteunen. Haar kracht ligt vooral in haar communicatieve vaardigheden en haar openheid. Zij kan erg goed contact maken en onderhouden en kan zich goed inleven en meeleven met anderen. Zij staat erg open voor andere levensstijlen en mensen voelen zich door haar snel begrepen en geaccepteerd.

Sinds 2004 zet Buddyzorg zich ook in voor mensen met andere chronische en levensbedreigende ziekten. Sinds die tijd is Ginny zich meer gaan verdiepen in het ondersteunen van mensen in de laatste levensfase. Zij heeft verschillende cursussen en workshops gevolgd over stervensbegeleiding en heeft zich verdiept in de betekenis en rituelen van sterven en rouw in de verschillende culturen. Ginny heeft meerdere personen ondersteuning geboden in de laatste levensfase en daarin bleek dat zij niet alleen een steun was voor de zieke maar ook voor de mensen in haar omgeving. Zij heeft een grote inzet en betrokkenheid en haar openheid is vaak voor mensen een enorme troost.

Ginny is betrokken bij haar medebuddy’s en laat zich kennen als een warm persoon die meeleeft en meedenkt. Zij is trouw in haar contacten, is breed maatschappelijk bewogen en leverde een actieve en zinvolle bijdrage aan Buddyzorg als project.

In de media

Hier vind je artikelen die in de media hebben gestaan. Een interview in het blad Santé uit 2009 (tekst: Belinda Fallaux) en een krantenartikel in de Havenloods uit 2004.

Ginny over Loosha | Afscheidsvormgeving

Afscheidsvormgeving maakt gebruik van cookies om uw ervaring te personaliseren en ons te helpen de inhoud te verbeteren. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten