Het afgelopen jaar was er eentje vol heftige ervaringen, periodes van kennis tot me nemen, afgewisseld met fantastische momenten en onvergetelijke steun uit verschillende hoeken. Een tijd van veel veranderingen, zakelijk en privé. Veel van mijn plannen had ik op de lange baan geschoven. Maar ik ben nu weer druk bezig, allereerst met deze nieuwe site. De plannen die al ruim 2 jaar in mijn hoofd zitten… Helemaal uitgedacht, uitgewerkt, uitgesteld, veranderd, verbeeld, weer uitgesteld, ondertussen vorm krijgend. Het wordt tijd dat ze uit mijn hoofd en in de wereld worden gegooid. Ik kan dan ook niet wachten tot het zover is! Wait & see!

Welkom

Posted by on jul 18, 2012 in Blog | 0 comments

Welkom

De lancering is geweest, de site is online, mijn lang gekoesterde droom is uitgekomen! Welkom!

Er in aandacht zijn voor ernstig zieke mensen combineren met mijn grafische talent. Zingeving vinden in vormgeving. Ik vind het moeilijk uit te leggen hoe blij ik ben met deze site. Door allerlei omstandigheden moest ik het hele idee voor lange tijd op een nog langere baan schuiven. Maar dat lange uitstellen, wachten, bedenken, vormgeven, weer even wegleggen, uit de kast halen, weer een stukje aan werken.. Het had allemaal zijn functie. Het idee werd in 2009 geboren, maar kwam in 2012 pas echt ter wereld. Het is geland, alles kwam uit verschillende hoeken bij elkaar de afgelopen drie jaar en het klopt! Jeeeejjj, wat kan ik daar vrolijk van worden! Dat je voelt, weet, hoort, ruikt én proeft dat het helemaal klopt als een bus.

En wat nieuw is mag gevierd worden natuurlijk… Dat deden we met een bescheiden presentatie tijdens kunstroute Route du Nord van 22 – 24 juni 2012. Onder de naam VICEVENUS INTERACT! van netwerkcollectief VICEVENUS deden we mee met ruim 10 VICEVENUS ladies. We gingen de interactie aan met onszelf, elkaar en het publiek. Ik exposeerde met 11 elfjes, gedichtjes over vergankelijkheid, het leven en de dood. Mijn gedachten en ideeën erin verweven. Daarnaast begon ik aan het maken van mijn eigen doodskleed. Hiervoor kreeg ik van vrienden en familie stukjes witte stof via de post. Vaak met een lieve wens erbij, een bijzondere achtergrond over het stukje stof, of een ontroerend verhaal… Ik zal er in mijn komende blogs een paar met je delen.

Voor die interactie ging ik vooral ook de interactie of eigenlijk de verdieping met mijzelf aan. Door steeds meer besef van vergankelijkheid, koos ik ervoor om naar mijn eigen afscheid te kijken (datum onbekend). Wat als ik niet meer lang te leven had, wat zouden mijn wensen zijn? Naast een bergje angsten dat ik onderweg tegenkwam, en heel veel verschillende soorten reacties van mijn omgeving, ontwierp ik een afscheidsboekje. Dit geeft een tijdsbeeld van mijn leven tot nu toe. Mijn familie, foto’s, de verandering in de loop der jaren, gedichtjes, een songtekst. Bijzondere illustraties van grafisch ontwerper Christie Haalboom van chriztee media art omlijstte mijn verhaal. Ineke Hooghuis bond op prachtige Japanse wijze het boekje in, portretfotograaf en fotojournaliste Mirjam van der Hoek legde mij op de gevoelige plaat vast zoals ik mezelf nog niet echt eerder had gezien. Maar hierover in een volgend blog meer.

Tot slot ontwierp ik een bijpassende rouwkaart die meteen als uitnodiging diende voor de zaterdagavond van Route du Nord. Het toonde waar we ‘symbolisch afscheid’ van namen: mijn conditionering. Alle concepten die ik mezelf heb opgeplakt, waar ik mijn identiteit aan heb ontleend.. Wat zeg ik? Aan opgehangen heb! Labels die anderen op mij plakten, al die eigenschappen die dwingen, beperken, je in hokjes stoppen, die je sturen, je soms uitputten maar die je ook hebben gevormd tot wie je nu, in dit moment, ‘bent’. Met een prisma als symbool voor veelzijdigheid, water, schalen en labels met eigenschappen, werd er een prachtig ritueel neergezet. Lieve vrienden en familie waren daar onderdeel van en onder leiding van ritueelbegeleidster bij afscheid Marleen de Jong werd het een bijzondere avond om nooit meer te vergeten.. Onwennig? Soms ja, bij je eigen ‘afscheid’ aanwezig zijn. Maar ook hartverwarmend, de aanwezigheid van vrienden, familie, mensen die er toe doen. Droevig? Nee, ik vond het een bijzonder proces en het voelde heel goed om zo naar ‘binnen’ te gaan. Ik zie vergankelijkheid iedere dag om me heen, word me er steeds meer bewust van. En dat is best fijn… Ja, aan alle fijne dingen komt een eind… maar ook aan de heftige dingen. Gelukkig maar!

levensverhaal in beeld

Posted by on jun 23, 2012 in afscheidsvormgeving | 0 comments

levensverhaal in beeld

Een leven kan opgetekend worden door middel van een (auto)biografie en uitgebracht worden in boekvorm of bijvoorbeeld op film. Waar het veelal gaat om gebeurtenissen die beschreven worden, onderscheidt Loosha zich van de rest door zich voornamelijk op beeld te richten. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden. Hiervoor maakt Loosha onder andere gebruik van foto’s, krantenknipsels, tekeningen van een (klein)kind, illustraties, sfeerbeelden, scans van briefjes, (liefdes)brieven, ansichtkaarten, aangevuld met bijvoorbeeld gedichten (elfjes) en quotes van jou zelf en je dierbaren.

De vorm van dit levensverhaal kan heel eenvoudig zijn maar natuurlijk ook zeer uitgebreid. Een inzichtelijke tijdlijn van de belangrijke mijlpalen in jouw leven, maar misschien ook van die kleine, waardevolle momenten, in beeld weergegeven. Het is een prachtig document dat je achterlaat aan je kinderen, kleinkinderen of vrienden, of dat je laat maken van je dierbare na zijn of haar overlijden. Sfeervol en visueel. Waar woorden vaak niet nodig zijn maar herinneringen in beeld worden vastgelegd, digitaal (op cd-rom of online op een website) of mooi gedrukt en ingebonden. Waar de mensen die jou liefhebben altijd weer naar terug kunnen keren.

rouwkaart

Posted by on mei 11, 2011 in afscheid, afscheidsvormgeving, gedichten, rouwdrukwerk, uitvaart, vormgeving | 0 comments

rouwkaart

De rouwkaart is meestal een van de eerste dingen die geregeld moeten worden voor de uitvaart. Vaak biedt de uitvaartonderneming standaard voorbeelden waar je uit kunt kiezen. Niemand is echter standaard. Wil jij een rouwkaart die speciaal is en precies bij jou past of uitstraalt hoe jij in het leven staat? Loosha verzorgt dit soort drukwerk.

Loosha heeft een andere kijk op rouwdrukwerk. Zoiets mag op speciaal papier gedrukt worden, net zoals een huwelijkskaart of geboortekaartje ook speciaal is. Dat kan sober of opvallend, ingetogen of expressief. Zolang het maar bij jou past. Gebruik van kleurrijke foto’s, sfeerbeelden, een bijpassend gedichtje… Het grijze rouwrandje maakt plaats voor een roze omdat dát jouw lievelingskleur was. Het kan allemaal.

afscheidsboekje

Posted by on mei 10, 2011 in afscheid, afscheidsvormgeving, gedichten, rouwdrukwerk, uitvaart, vormgeving | Reacties uitgeschakeld voor afscheidsboekje

afscheidsboekje

Het afscheidsboekje is een persoonlijk en waardevol document waarin naast het programma van de uitvaartdienst ook een persoonlijke afscheidsnoot staat. In de christelijke traditie bestaan dit soort boekjes (of liturgieën) met de teksten van psalmen en gezangen al. Vaak zijn deze echter slecht of niet vormgegeven. Het bijzondere van een afscheidsboekje is dat het een blijvend document is, geheel vormgegeven naar eigen wens. Dat maakt het naast een overzichtelijk programma van de uitvaart, ook waardevol en persoonlijk. Het is een mooie, tastbare herinnering dat meegegeven kan worden aan jouw nabestaanden.

Het afscheidsboekje kan songteksten (en eventueel de vertalingen) van de nummers die gedraaid of gespeeld worden tijdens de uitvaart bevatten, maar ook foto’s, gedichtjes die je zelf of je familie of vrienden geschreven hebben, de volgorde van de sprekers, een stukje tekst over de ziekte waar je aan lijdt of een hand- of voetafdruk van een kleinkind. Natuurlijk denkt Loosha graag met jou mee over de inhoud, zodat het afscheidsboekje precies wordt zoals jij dat wilt.

De mogelijkheden voor de vormgeving van het afscheidsboekje zijn eindeloos. Het kan op speciaal papier gedrukt worden, een bijzondere vouwvorm hebben of in een aparte vorm gestanst worden. Maar het kan nog specialer door bijvoorbeeld een cd met een fotopresentatie toe te voegen aan de binnenzijde van de achterkaft of een envelopje met gedroogde rozenblaadjes als laatste pagina van het boekje… Dit maakt het afscheidsboekje een geschenk op zich. Persoonlijk en sfeervol.


fotografie: Helen Sotiriadis

gedenkportret

Posted by on mei 9, 2011 in afscheid, afscheidsvormgeving, uitvaart, vormgeving | 0 comments

gedenkportret

Een uitvaart is de gelegenheid bij uitstek om het leven te herinneren. Jouw vrienden en familie staan samen stil bij jouw leven en nemen op die manier afscheid. Een gedenkportret is een digitale presentatie die jouw leven illustreert en de uitvaart mooi omlijst. Dit kan een stilstaande foto zijn die tijdens de bijeenkomst zichtbaar blijft, of een slideshow met verschillende foto’s. Maar naast foto’s kan je ook denken aan een schilderij dat veel voor je betekent, een scan van een brief of een tekening van een kind, een afdruk van een hand of voet. Het gedenkportret is een mooie manier om herinneringen van vroeger op te halen, jouw leven in beeld te brengen, stil te staan bij bijzondere momenten en vormt daardoor een mooi beeld van wie jij bent.

Loosha maakt dit soort gedenkportretten. Dat kan in dezelfde lijn als de rouwkaart, dankbetuiging of het afscheidsboekje, maar altijd in de stijl die past bij jou. Desgewenst is het mogelijk om het gedenkportret als herinneringsgeschenk na afloop van de uitvaart aan de bezoekers mee te geven in de vorm van een cd-rom of fotoboekje.

bedankkaartje

Posted by on mei 8, 2011 in afscheid, afscheidsvormgeving, gedichten, rouwdrukwerk, uitvaart, vormgeving | 0 comments

bedankkaartje

Met een dankbetuiging laat je de mensen om je heen zien wat hun steun met je heeft gedaan. Hoe fijn de kaartjes, telefoontjes, sms’jes en bezoeken waren ten tijde van de ziekte en/of de uitvaart. Een gebaar van dank naar je omgeving toe. De dankbetuiging is vaak kleiner van formaat dan de rouwkaart maar heeft dezelfde bijpassende uitstraling.

In plaats van een aparte dankbetuiging kan je er ook voor kiezen om deze op te laten nemen in het afscheidsboekje of het gedenkportret (als cd-rom of fotoboekje), waardoor het meer een geheel wordt met het moment van afscheid. Door de dankbetuiging op deze manier in het afscheid te verwerken, hoef je er na de uitvaart niet meer aan te denken en hoeven er niet opnieuw kaartjes naar iedereen verstuurd te worden.

Hoe je het ook doet, uiteindelijk gaat er om wat jij prettig vindt en wat bij jou past. Loosha helpt je graag bij het maken van die keuze.

elfjes

Posted by on mei 7, 2011 in afscheid, afscheidsvormgeving, gedichten, rouwdrukwerk, uitvaart, vormgeving | 0 comments

elfjes

Een elfje is een gedicht dat bestaat uit elf woorden. De eerste regel bevat één woord, de tweede regel twee woorden, de derde regel drie woorden, de vierde regel vier woorden en het gedicht sluit af met één (concluderend of samenvattend) woord op de vijfde regel. Loosha maakt elfjes op maat. Aangepast aan jouw situatie. Een persoonlijk gedichtje voor in je levensboek, op de rouwkaart, in het afscheidsboekje of op de dankbetuiging. Een kort gedichtje dat de essentie weergeeft. Van wie je bent, wat je voelt of wat je mee wilt geven.

geboorte-rouwkaartje

Posted by on mei 6, 2011 in afscheid, afscheidsvormgeving, geboorte, gedichten, rouwdrukwerk, uitvaart, vormgeving | 0 comments

geboorte-rouwkaartje

Als je een leventje in je hebt mogen voelen en dat plots en onverwacht weer moet verliezen. Tijdens de zwangerschap of na de geboorte. Je wereld stopt met draaien. De werkelijkheid is niet te bevatten. Hoe vertel je dit, hoe leg je dit uit? Het markeren van het bestaan van leven en het gaan ervan. Een kennisgeving van geboorte, blijdschap gemixt of overschaduwd door een afkondiging van rouw, van intens verdriet.

De meeste drukkerijen bieden op dat vlak niet veel mogelijkheden. Loosha biedt deze wel. Met een kennismaking, een luisterend oor, verdiepend in jullie verhaal, het samen vinden van een uiting van het pure geluk en/of het rauwe verdriet. Een kaartje dat beiden aangeeft, dat laat weten wie jullie hart heeft gestolen en waar jullie ongewild weer afscheid van moeten nemen. Een kaart met een illustratie of een foto, een symbool of mooie typografie. Alles is mogelijk. Samen vinden we iets wat past en aansluit. 
Het laat de emotie zijn en geeft er uiting aan.

ontwerp graf of urn

Posted by on mei 5, 2011 in afscheidsvormgeving, uitvaart, vormgeving | 0 comments

ontwerp graf of urn

Loosha maakt geheel in de lijn van andere vormgegeven items, ook een ontwerp voor een gedenksteen of urn. Deze moet voor lange tijd goed van kwaliteit zijn. Tegenwoordig zijn de technieken om bijvoorbeeld te printen op glasplaat of ander materiaal steeds verfijnder en de mogelijkheden zijn daardoor legio. Hetzelfde lettertype als de rouwkaart, mooie gezette tekst, een foto of een ander inspirerend beeld, dezelfde sfeer als het andere afscheidsdrukwerk.

Eventueel samen met jou (of je nabestaanden) maken we een beeld wat bij je past, hoe jij wilt dat je herdacht wordt. Loosha levert een bestand aan waar de gedenksteenhouwer mee aan de slag kan. Die gedenksteenhouwer kun je zelf aandragen maar desgewenst heeft Loosha ook bijzondere gedenksteenhouwers en urnenmakers in haar netwerk. Een manier om het speciaal vormgegeven rouwdrukwerk door te voeren in de vormgeving van de laatste bestemming.

vormgeving (afscheids)feest

Posted by on mei 4, 2011 in afscheidsvormgeving | 0 comments

vormgeving (afscheids)feest

Je bent ziek geworden en wilt graag op een bijzondere manier afscheid nemen van de mensen die dicht bij je staan. Of je bent gezond maar wel een dagje ouder en je wilt het leven vieren, samen met je familie en vrienden. Voor deze mensen kan ik de complete vormgeving verzorgen rondom het feest. Denk hierbij aan een teaser / save the date (zodat mensen de datum van het feest alvast in hun agenda kunnen zetten), de uitnodiging, de menukaarten en tafelkaartjes en een programmaboekje, maar ook aan een cd-ontwerp, een (foto)slideshow of film en de bedankkaartjes na afloop.

Een filmportret kan een bijzondere toevoeging zijn aan uw (afscheids)feest. Korte interviews met familie en vrienden en andere mensen in uw omgeving, vormen uiteindelijk samen een mooi portret van jou. Een filmportret is een zeer waardevol, persoonlijk document waarin de mensen die het dichtst bij je staan, jouw verhaal vertellen.

Loosha maakt dit en meer in een stijl die precies bij jou past. Jij bepaalt wat jouw feest compleet maakt.

Afscheidsvormgeving maakt gebruik van cookies om uw ervaring te personaliseren en ons te helpen de inhoud te verbeteren. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten